Gyakran feltett kérdések az Eredetvizsgával kapcsolatosan.

Gyakran feltett kérdések részletes leírása

Miért kell újra és újra eredetiségvizsgálatot készíttetni?

Azért kell minden adás-vétel előtt eredetiségvizsgálatot végezni, mert kiszűri a bűncselekmény útján manipulált járműveket, ezáltal biztonságot nyújt a leendő tulajdonosnak.
A vizsgálat során a jármű valódiságán túl további fontos információkhoz is jutunk, vagyis meggyőződhetünk arról, hogy a jármű ténylegesen rendelkezik-e a meghirdetett műszaki, technikai, jogi paraméterekkel.
Az eredetiségvizsgálat azonban nemcsak a vevő érdekeit védi. Az eredetiségvizsgálat védi az eladó érdekeit is azzal, hogy visszakereshető képanyaggal támasztja alá a jármű vizsgálat idejében rögzített állapotát.

a lap tetejére

Hol végeznek eredetiségvizsgálatot?

Eredetiségvizsgálatot Eredetiség Vizsgáló Állomáson lehet elvégeztetni.
A Közigazgatási és Elektronikus Közsszolgáltatások Központi Hivatala honlapján, az alábbi link segítségével lehet Eredetiség Vizsgáló Állomást keresni.

a lap tetejére

Mire való és miért van szükség származásellenőrzésre?

A származásellenőrzés csak külföldön vásárolt használt járműre kötelező, forgalomba helyezése előtt.
A származásellenőrzésre azért van szükség, hogy leellenőrizzék, hogy a járművet nem körözik–e külföldön, nem követtek-e el vele valamilyen bűncselekményt.

a lap tetejére

Milyen dokumentumokat kell megkapnia a jármű eladásakor az új vevőnek?

  1. a szerződés 2 eredeti példányát
  2. a forgalmi engedélyt
  3. a törzskönyvet
  4. a járműkísérő lapot, amennyiben azzal rendelkezik.

a lap tetejére

Mi a következménye, ha nem jelentem be eladóként a jármű eladását?

Amennyiben az új tulajdonos (vevő) a bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy nem teljesíti és az eladás bejelentése sem történt meg, a nyilvántartás szerinti tulajdonost (eladót) terheli a gépjárműadó fizetési kötelezettség, valamint a járművel kapcsolatos egyéb (pl.: autópálya használati díj, parkolási díj, pótdíj, közigazgatási bírság kiszabására irányuló) eljárásokat az eladóval szemben fogják megindítani.

a lap tetejére

Mi a következménye, ha nem jelentem be vevőként a jármű megvásárlását?

A jármű tulajdonjogának átírása hiányában az új járműokmányok nem kerülnek kiállításra valamint, az okmányiroda az új tulajdonos bejelentésének elmulasztása esetén intézkedik a jármű forgalomból történő kivonásáról. Az okmányiroda ezzel egy időben az adóhatóságot is értesíti, tekintettel arra, hogy a jármű vevőjének illetékfizetési kötelezettsége is keletkezik. Ha a vevő késedelmesen teljesíti a bejelentési kötelezettségét, az okmányiroda szabálysértési eljárást kezdeményez.

a lap tetejére